laadpaal_elektrische_auto

Wegenbelasting betaal je voor een elektrische auto

Elektrisch rijden kent vele voordelen. Zo is een ‘volle tank’ goedkoper dan wanneer je benzine of diesel tankt, je kunt thuis jouw auto opladen en je stoot geen CO2 uit. Daarnaast is er nog een belangrijk voordeel: met een elektrische auto betaal je geen wegenbelasting.

Benieuwd naar de kosten?

Wil jij weten wat een laadstation bij jou op de zaak kost? Onze adviseurs helpen je graag bij de keuze voor het juiste laadstation. Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang altijd advies over de mogelijkheden inclusief een uitgebreid kostenoverzicht voor zowel de koop als huur van het laadstation.

Ja, ik wil een vrijblijvende offerte
laadpaal_zakelijk

Wanneer heb ik vrijstelling van wegenbelasting?

Tot en met 2020 is iedere elektrische auto vrijgesteld van wegenbelasting. Het kabinet heeft dit ingevoerd om elektrisch rijden te stimuleren. De vrijstelling geldt alleen voor 100% elektrische auto’s. Voor plug-in hybrides met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer betaal je een halftarief.

Vrijstelling van registratiebelasting

Naast de vrijstelling van wegenbelasting, zijn elektrische auto’s ook vrijgesteld van registratiebelasting (bpm). Registratiebelasting wordt betaald bij aanschaf of import van een auto. Ook deze vrijstelling geldt alleen op volledig elektrische auto’s. Voor plug-in hybrides geldt een eigen bpm-tarief. Dit tarief wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot per kilometer en de verbrandingsmotor.

Wat gebeurt er na 2020?

Wat er na 2020 gebeurt met de vrijstellingen is nog onduidelijk. Het kabinet is hierover in gesprek. Het lijkt erop dat de vrijstellingen worden verlengd tot 2025. Hierna wordt er eenmalig een bedrag van € 350,- voor de BPM berekend. Verder gaan volledig elektrische rijders vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen.

Voordelen van elektrisch rijden

Los van alle financiële voordelen, zijn er natuurlijk veel meer redenen om te kiezen voor een elektrische auto. De accu’s van elektrische auto’s hebben de laatste jaren grote sprongen vooruit gemaakt, waardoor de actieradius in veel gevallen heel dicht bij die van een benzine- of dieselauto komt. Ook het laadnetwerk is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bij veel openbare gelegenheden, op kantoren, langs snelwegen en in woonwijken staan nu laadpalen. Er is er dus altijd wel een in de buurt. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je iets goeds doet voor het milieu. Elektrische auto’s stoten namelijk geen CO2 uit.

Wil je advies of heb je vragen?

Wil jij advies over de mogelijkheden van een laadpaal op de zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 088 444 66 80(op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur).

Meer lezen over: