Een laadpunt met een VvE?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Hierdoor groeit ook het aantal laadpalen in Nederland. Openbaar opladen kan op steeds meer plekken, maar toch kiezen veel mensen voor een laadpaal thuis. Heel eenvoudig als u een eigen parkeerplaats voor de deur hebt, maar met een VvE is dit iets ingewikkelder. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van een laadpunt met een VvE.

Toestemming van de VvE is vereist

Voordat er een laadpaal kan worden geïnstalleerd, moeten hier altijd afspraken over worden gemaakt met de VvE. Met het oog op de toekomst is het ook voor een VvE zeer interessant om een laadpaal te plaatsen. Elektrisch rijden zit enorm in de lift en dit zal de komende jaren alleen nog maar verder groeien. De overheid neemt steeds meer maatregelen om de installatie van laadpalen te bevorderen en in sommige gevallen zelfs te verplichten. Met een laadpunt is uw VvE dus op de toekomst voorbereid.

Individuele installatie

Is er slechts één eigenaar die graag een laadpunt wil? Dan komen de kosten van de installatie en het gebruik van het laadpunt voor rekening van deze eigenaar. Maar let er wel op dat ook wanneer één eigenaar alle kosten betaalt, er nog steeds toestemming van de VvE nodig is. In de vergadering kunnen bepaalde voorwaarden worden opgesteld.

Gezamenlijke installatie

Omdat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden, kan het zomaar voorkomen dat een meerderheid van de VvE instemt met de plaatsing van één of meerdere laadpunten. De kosten worden dan verdeeld onder alle eigenaren. Zorg ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt over het gebruik van het laadpunt en de verdeling van de kosten. Eigenaren die niet elektrisch rijden, hoeven namelijk niet altijd mee te betalen aan de kosten van de laadpaal.

De kosten voor een laadpaal met een VvE lenen

Om de installatie van een laadpaal met de VvE te stimuleren is de VvE energiebespaarlening uitgebreid. Hierdoor is het mogelijk om de aanschaf en installatie van een laadpunt te financieren uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Iedere VvE met meer dan tien woningen kan gebruik maken van de nieuwe lening.

Geen toestemming van de VvE

Lukt het niet om toestemming te krijgen van de VvE? Dan kunt u er altijd voor kiezen om openbaar te gaan laden. De kosten van het openbaar opladen van een elektrische auto lopen sterk uiteen. In principe zijn de kosten als volgt opgebouwd: wanneer u uw auto bij een openbare laadpaal oplaadt, betaalt u een starttarief. Dit is een vast tarief dat u betaalt, ongeacht hoeveel stroom u gebruikt om uw auto op te laden. Naast het starttarief betaalt u een prijs per minuut of prijs met kWh. Zowel het starttarief als de prijs per eenheid kan de eigenaar van de openbare laadpaal zelf instellen. Het kan daardoor lonen om uit te zoeken waar u het goedkoopste kunt laden.

Ook is het steeds vaker mogelijk om uw auto (wanneer u deze ook zakelijk gebruikt) met vaak aantrekkelijke regelingen op de zaak op te laden.

Wilt u advies of heeft u vragen?

Wilt u advies over de mogelijkheden van een laadpaal op de zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 088 444 66 80 (op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur).


Meer lezen over:


Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

En ontvang een offerte op maat