BPM op een elektrische auto?

Bent u benieuwd naar de BPM die u moet betalen over een elektrische auto? Dan is er goed nieuws! Tot 2025 betaalt u namelijk geen BPM, ofwel Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen, over de aanschaf van een elektrische auto. Normaal moet u over de aanschaf van een auto belasting betalen. De hoogte van de belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Omdat een elektrische auto geen CO2 uitstoot, hoeft u dus ook geen BPM te betalen.

Naast dat u geen BPM hoeft te betalen voor een elektrische auto, is er nog een maatregel om de aanschaf van elektrische auto’s te bevorderen. Tot en met 2020 is iedere elektrische auto vrijgesteld van wegenbelasting. Het kabinet heeft dit ingevoerd om elektrisch rijden te stimuleren. De vrijstelling geldt alleen voor 100% elektrische auto’s. Voor plug-in hybrides met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50 gram per kilometer betaalt u een halftarief.

Overige kosten elektrische auto's

Naast de fiscale voordelen blijven er natuurlijk wel kosten over. De aanschaf van de auto bijvoorbeeld. Elektrische auto’s zijn vaak nog iets duurder dan een benzine- of dieselauto. Vaak verdient u dit verschil terug, doordat de kosten om de auto op te laden lager zijn dan het tanken van benzine of diesel. Zeker wanneer u kiest voor een laadpaal thuis of uw auto goedkoop kunt opladen op het werk.

Voordelen van elektrisch rijden

Los van alle financiële voordelen, zijn er natuurlijk veel meer redenen om te kiezen voor een elektrische auto. De accu’s van elektrische auto’s hebben de laatste jaren grote sprongen vooruit gemaakt, waardoor de actieradius in veel gevallen heel dicht bij die van een benzine- of dieselauto komt. Ook het laadnetwerk is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Bij veel openbare gelegenheden, op kantoren, langs snelwegen en in woonwijken staan nu laadpalen. Er is er dus altijd wel een in de buurt. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat u iets goeds doet voor het milieu. Elektrische auto’s stoten namelijk geen CO2 uit.


Meer lezen over:


Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

En ontvang een offerte op maat