Image

Actieradius elektrische auto

Een belangrijke eigenschap waar naar gekeken wordt bij de overweging of aankoop van een elektrische auto is de actieradius, ook wel de range of het bereik genoemd. Dit is de afstand die je kunt rijden op één acculading. Deze is vergelijkbaar met de afstand die je kunt afleggen met een benzine- of dieselauto, alleen duurt de oplaadbeurt van een elektrische auto langer dan een tankbeurt. Lees op deze pagina meer over wat de actieradius van een EV is, wat de kosten voor het laden zijn en welke factoren invloed hebben op de actieradius.

Download onze whitepaper over elektrisch rijden Direct laadpaal-advies aanvragen

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Het aanbod in elektrische auto’s groeit en er komen steeds meer mogelijkheden om elektrische auto’s thuis en onderweg op te laden. Overweeg jij elektrisch te gaan rijden? Dan is het belangrijk om goed te letten op de actieradius van de auto. Wat dit is, vertellen we je op deze pagina.

Wat is actieradius?

De actieradius van een auto bepaalt hoe ver jij ermee kunt rijden, zonder de auto tussendoor op te laden. De actieradius wordt uitgedrukt in afstand in kilometers. De actieradius is misschien wel het allerbelangrijkste om rekening mee te houden in jouw keuze voor een elektrische auto, de verschillen per auto kunnen namelijk erg groot zijn. Gebruik je jouw auto vooral binnen een kleine straal, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of woon je dicht bij je werk? Dan heb jij genoeg aan een wat kortere actieradius (150-250 km). Je moet jouw auto dan iedere 150 tot 250 km opladen. Rijd je langere afstanden? Dan is het belangrijk om voor een auto te kiezen met een grotere actieradius (300-500 km). Je hoeft jouw auto dan minder vaak op te laden.

Meer weten over elektrisch rijden? Download dan onze whitepaper. Hierin leggen we stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden als je met jouw onderneming elektrisch wilt gaan rijden.

Download de whitepaper
laadpaal_zakelijk

Actieradius vs. laadtijd van een auto

Iets anders om rekening mee te houden is de laadtijd van een auto. Hoe groter de actieradius, hoe langer de auto moet opladen. Aan een normale laadpaal kost het volledig opladen van een elektrische auto zo’n 4 tot 8 uur. Dit klinkt lang, maar als je jouw auto ’s na je werk thuis aan de laadpaal legt, is hij de volgende ochtend weer vol. Tegenwoordig staan er langs snelwegen steeds vaker snelladers. Met zo’n snellader wordt een elektrische auto tot 80% opgeladen in zo’n 20-50 minuten. Dit is een uitkomst voor langere afstanden, bijvoorbeeld wanneer je met de auto naar Frankrijk rijdt. Je kunt onderweg in relatief korte tijd je auto opladen, terwijl jij even pauze houdt.

Hoe wordt de actieradius elektrische auto bepaald?

De actieradius wordt grotendeels bepaald door twee factoren: het verbruik van de auto en de capaciteit van het accupakket. Bij het verbruik wordt er gekeken naar het aantal kWh dat er verbruik wordt per honderd kilometer. Dit is hetzelfde idee als dat er bij brandstof auto's wordt gekeken naar het aantal verbruikte liters per honderd kilometer. Ook voor elektrische auto’s geldt: hoe groter en hoe zwaarder de auto, hoe hoger het verbruik ligt. Ook je rijstijl en gebruik van verwarming en airconditioning hebben veel invloed op de actieradius. 

De capaciteit is de hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen in het accupakket van de elektrische auto, uitgedrukt in kWh. De grootte van de accu hangt nauw samen met de capaciteit. Er zijn nog weinig kleine elektrische auto’s op de markt, omdat de accu te groot is. Met nieuwe accu technieken wordt er gewerkt aan compactere accu’s met een betere energiedichtheid om zo de capaciteit en actieradius te verbeteren.

Image

Een laadpaal op de zaak

Zakelijk elektrisch rijden is in opkomst. Steeds meer bedrijven verduurzamen hun wagenpark. Het aanbieden van zowel een laadpaal thuis als op de zaak gebeurt daardoor steeds vaker. Hoe je de laadpunt(en) op de zaak wilt gebruiken, is aan jou. Je kunt ze enkel laten gebruiken door medewerkers, maar je kunt ze ook openbaar beschikbaar stellen tegen een zelf instelbaar tarief. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor een laadpunt op jouw zaak? Vraag direct een vrijblijvend advies en offerte aan.

Laadpaal-advies en offerte aanvragen