Wat is de actieradius van een elektrische auto?

Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Het aanbod in elektrische auto’s groeit en er komen steeds meer mogelijkheden om elektrische auto’s thuis en onderweg op te laden. Overweegt u elektrisch te gaan rijden? Dan is het belangrijk om goed te letten op de actieradius van de auto. Wat dit is, vertellen we u op deze pagina.

Wat is actieradius?

De actieradius van een auto bepaalt hoe ver u er mee kunt rijden, zonder de auto tussendoor op te laden. De actieradius wordt uitgedrukt in afstand in kilometers. De actieradius is misschien wel het allerbelangrijkste om rekening mee te houden in uw keuze voor een elektrische auto, de verschillen per auto kunnen namelijk erg groot zijn.

Gebruikt u uw auto vooral binnen een kleine straal, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of woont u dicht bij uw werk? Dan heeft u genoeg aan een wat kortere actieradius (150-250 km). U moet uw auto dan iedere 150 tot 250 km opladen. Rijdt u op één dag langere afstanden? Dan is het belangrijk om voor een auto te kiezen met een grotere actieradius (300-500 km). U hoeft uw auto dan minder vaak op te laden.

Actieradius vs. laadtijd van een auto

Iets anders om rekening mee te houden is de laadtijd van een auto. Hoe groter de actieradius, hoe langer de auto moet opladen. Aan een normale laadpaal kost het volledig opladen van een elektrische auto zo’n 4 tot 8 uur. Dit klinkt lang, maar als u uw auto ’s avonds wanneer u uit uw werk komt thuis aan de laadpaal hangt, is hij de volgende ochtend weer vol. Tegenwoordig staan er langs snelwegen steeds vaker snelladers. Met zo’n snellader wordt een elektrische auto tot 80% opgeladen in zo’n 20-50 minuten. Dit is een uitkomst voor langere afstanden, bijvoorbeeld wanneer u met de auto naar Frankrijk rijdt. U kunt onderweg in relatief korte tijd uw auto opladen, terwijl u even pauze houdt.

Een laadpaal op de zaak

Zakelijk elektrisch rijden is in opkomst. Steeds meer bedrijven verduurzamen hun wagenpark. Het aanbieden van zowel een laadpaal thuis als op de zaak gebeurt daardoor steeds vaker. Hoe u de laadpunt(en) op de zaak wilt gebruiken, is aan u. U kunt ze enkel laten gebruiken door medewerkers, maar u kunt ze ook openbaar beschikbaar stellen tegen een zelf instelbaar tarief. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een laadpunt op uw zaak? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan in het formulier hiernaast.

Wilt u advies of heeft u vragen?

Wilt u advies over de mogelijkheden van een laadpaal op de zaak? Neem vrijblijvend contact met ons op via 088 444 66 80 (op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur).

Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

En ontvang een offerte op maat

  • Wilt u weten hoe ENGIE omgaat met uw persoonsgegevens? Bekijk dan ons privacystatement.